Tjekkoslovakiets kommunistiske parti

Tjekkoslovakiets kommunistiske parti
Komunistická strana Československa
 
Partisekretær Václav Šturc (første)
Ladislav Adamec (sidste)
 
Grundlagt 16. maj 1921
Nedlagt 23. april 1992
Partiavis Rudé právo
Pravda
Munkás
Hovedkontor Prag
Ungdomsorganisation Tjekkoslovakiets Kommunistiske Ungdomsliga (1921–1936),
Tjekkoslovakiets Ungdomsunion (1949–1968),
Socialistisk Ungdomsunion (1970–1989)
 
Politisk ideologi Kommunisme
Marxisme-leninisme
Husakisme (1969-1989)
Internationalt samarbejdsorgan Komintern (1921–1943)
Kominform (1947–1956)
Udspringer af Tjekkoslovakiets Socialdemokratiske Parti (Venstre)
Ophav til
Partiets flag

Tjekkoslovakiets kommunistiske parti (tjekkisk: Komunistická strana Československa (KSČ)) var et kommunistisk og marxistisk-leninistisk parti i Tjekkoslovakiet, der eksisterede fra 1921 til 1992. Partiet var medlem af Komintern indtil Kominterns opløsning i 1943 og var ledet af Klement Gottwald fra 1929 til 1953.

KSČ var det eneste regeringsparti i Tjekkoslovakiets Socialistiske Republik (ČSSR), der eksisterede fra 1948 til 1990[N 1] Efter af have vundet valget i det netop befriede Tjekkoslovakiet i 1946 overtog partiet med støtte af Sovjetunionen magten i Tjekkoslovakiet i 1948 ved Pragkuppet og etablerede herefter en etpartistat støttet af Sovjetunionen. Efter magtovertagelsen gennemførte partiet omfattende nationaliseringer, hvor alle private virksomheder blev overtaget af staten, bortset fra helt små virksomheder.

KSČ var et kommunistisk parti baseret på demokratisk centralisme, et princip formuleret af Vladimir Lenin, der bygger på demokratisk og åben diskussion af politiske emner, hvorefter de centralt trufne beslutninger føres ud i livet i fuld enighed. Det højeste organ i partiet var Partikongressen, der mødtes hvert femte år. Mellem Partikongressens samlinger var centralkomiteen det øverste organ. Da centralkomitéen alene holdt møder to gange om året, blev de fleste daglige beslutninger udført af politbureauet. Partiets leder var regeringschef og havde titel af enten generalsekretær, premierminister eller statsoverhoved, men holdt aldrig disse titler samtidig.

I 1968 foreslog partileder Alexander Dubček en række reformer, der bl.a. indebar en demokratiseringsproces, hvilket ledte til Foråret i Prag, hvilket førte til, at Warszawapagten invaderede Tjekkoslovakiet efter ordre fra Sovjetunionen. Efter invasionen blev reformerne tilbageført og partiets ledelse blev overtaget af en Moskva-tro partiledelse, og der blev indledt omfattende udrensninger af reformvillige kommunister og andre, der havde støttet Dubčeks linje.

I forbindelse med ændringerne i Østeuropa i 1989 måtte partiets ledelse efter stærkt pres under Fløjlsrevolutionen udpege en regering med et flertal af ikke-kommunister. Ved det frie valg i 1990 vandt det midtersøgende Borgerforum og kommunistpartiet trådte tilbage. I november 1990 opdeltes partiet i et tjekkisk og et slovakisk kommunistparti.

Komministparitet blev i 1993 erklæret for en kriminel organisation.
Fodnotefejl: <ref>-tags eksisterer for en gruppe betegnet "N", men der blev ikke fundet et tilsvarende {{reflist|group="N"}}, eller et afsluttende </ref>-tag mangler


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search